ΘΑΝΑΣΗΣ_ΑΛΕΥΡΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ

Θανάσης Αλευράς: «Το σώμα όταν πιεζόμαστε αρρωσταίνει»

Τα αυτοάνοσα νοσήματα δεν αποτελούν κάτι σπάνιο. Ο Θανάσης Αλευράς είναι ένας από τους γνωστούς ηθοποιούς που διαγνώστηκε με το αυτοάνοσο νόσημα της ψωρίασης. Ο πολυτάλαντος ηθοποιός μίλησε δημόσια για το αυτοάνοσο νόσημα που τον ταλαιπωρεί από το 2004, καθώς και για τον τρόπο που το διαχειρίζεται:

«Εγώ δημιούργησα ένα αυτοάνοσο, που έχουν πολλοί άνθρωποι από ό,τι ακούω. Μου διέγνωσαν ψωρίαση μετά την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν είχα πιεστεί πάρα πολύ. Αυτή φυσικά δεν ήταν η αιτία. Αυτό δείχνει πως ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον ίδιο του τον οργανισμό και του επιτίθεται σαν εχθρό. Ευγνωμονώ που δεν είναι κάτι σοβαρότερο. Έχω καταφέρει με αυτή τη σκέψη να το κρατάω σε μια μόνιμη ύφεση, που για μένα αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο…», είπε μεταξύ άλλων ο Θανάσης Αλευράς, στην εκπομπή «Thrive» με τη Ζέτα Δούκα, και συμπληρώνει: «Παλιά ήταν ταμπού να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό, όπως για παράδειγμα η ψυχοθεραπεία. Δεν πρέπει να φτάσεις στο χείλος του γκρεμού για να ζητήσεις βοήθεια και να συμβουλευτείς κάποιον».

«Οι άνθρωποι έχουμε όλες τις απαντήσεις αρκεί να ακούσουμε τη φωνή μέσα μας. Όταν δεν νιώθεις καλά, όταν δεν σου ταιριάζει κάτι, όταν πιέζεσαι μιλάει το σώμα, αρρωσταίνει…».

Όπως χαρακτηριστικά εξομολογήθηκε ο ηθοποιός: «εύχομαι κάποια στιγμή να αυτοϊαθώ, όπως αυτονόσησα. Δεν είμαστε καλά με τον εαυτό μας γιατί πάμε παρά φύση σε πολλά πράγματα. Πάντα μπροστά είναι τα λεφτά ο χρόνος και η εργασία. Οπότε τι θα κάνει το σύστημα; Θα αντιδράσει».

Τι είναι η ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος).

Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση.

Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Υπολογίζεται ότι η ψωριάση πλήττει περισσότερους από 125.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Στις ΗΠΑ, περίπου 7.500.000 άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση, εκ των οποίων το 80% έχουν τον τύπο της ψωρίασης κατά πλάκας.

Η νόσος συχνά εκδηλώνεται μεταξύ των ηλικιών 15 και 35 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πάντως, η πλειοψηφία των ασθενών την εκδηλώνει μεταξύ 15 και 30 ετών, ενώ ένας άλλος κοινός χρόνος για την έναρξη της ψωρίασης είναι μεταξύ 50 και 60 ετών.

Το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγνοούν το γεγονός ότι η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική, έχει ως αποτέλεσμα οι πάσχοντες να υφίστανται σημαντική ψυχοκοινωνική επιβάρυνση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *